Уважаемые коллеги, доброго времени суток! Мы начинаем обзор изданий, посвященных наукам о питании и диетах. Сегодня хотим представить швейуарское научное издание Nutrients. Журнал имеет первый квартиль, находится в открытом доступе, издается Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI), его SJR за 2019 г. равен 1,329, пятилетний импакт-фактор - 5,089, электронный ISSN - 2072-6643, предметные области - Наука о продуктах питания, Питание и диета. Вот так выглядит его обложка:
Здесь два редактора: Луис Сьерра Махем, контактные данные - secretaria.cieah@ulpgc.es
и Мария Луз Фернандес - maria-luz.fernandez@uconn.edu
Это международне рецензируемое издание, которое публикует исследования, связанные с питанием человека. К публикации принимаются обзоры, регулярные научные статьи и короткие сообщения, в которых содержится новое понимание воздействия питания на здоровье человека или новые методы оценки состояния питания, а также описание результатов исследований на животных, которые имеют отношение к здоровью человека.
Предметные области:
- макронутриенты;
- микронутриенты;
- основные питательные вещества;
- биологически активные питательные вещества;
- требования к питательным веществам;
- источники питательных веществ;
- аспекты питания человека;
- функциональные продукты питания;
- нутрицевтики;
- претензии к здоровью;
- здравоохранение;
- расстройства, связанные с питанием;
- метаболический синдром;
- недоедание;
- пищевые добавки;
- спортивное питание.
Пример статьи, название - Cook-EdTM: A Model for Planning, Implementing and Evaluating Cooking Programs to Improve Diet and Health. Заголовок (Abstract) - Domestic cooking education programs are typically designed to improve an individual’s food and cooking skills, although not necessarily diet quality. Currently, there are no comprehensive models to guide the planning, implementation and evaluation of domestic cooking education programs that focus on improving diet and health. Our aim was to address this through development of the Cooking Education (“Cook-EdTM”) model, using the PRECEDE-PROCEED model as the underlying Cook-EdTM framework. A review of the food and cooking skills education literature informed the content of the Cook-EdTM model. Cook-EdTM was critiqued by experts in consumer behaviour, cooking and nutrition education research and education until consensus on model content and format was reached. Cook-EdTM leads cooking program developers through eight distinct stages, engaging key stakeholders in a co-design process from the outset to tailor programs to address the need of individuals and inform the development of program content, program delivery, and evaluation. A Cook-EdTM scenario applied in practice is described. The proposed Cook-EdTM model has potential to be adapted for use in domestic cooking education programs delivered in clinical, community, school or research settings. Further research will establish Cook-EdTM’s utility in enhancing program development and in improving food and cooking skills, dietary patterns and health outcomes. Keywords: cooking skills; food skills; cooking education; model; diet quality