Найти в Дзене
СкопусБукинг

Журнал в Скопус из Южной Кореи, четвёртый квартиль (токсикология), Toxicology and Environmental Health Sciences

Уважаемые коллеги, доброго времени суток! Представляем вам научное издание из Южной Кореи Toxicology and Environmental Health Sciences. Журнал имеет четвёртый квартиль, издаётся в Korean Society of Environmental Risk Assessment and Health Science, его SJR за 2022 г. равен 0,322, импакт-фактор 1,7, печатный ISSN - 2005-9752, электронный - 2233-7784, предметные области - Токсикология, Здоровье, токсикология и мутации. Вот так выглядит обложка:

Редактором является Ан Джи-Ёнг, контактные данные - jyahn@chungbuk.ac.kr.

-2

Дополнительные публикационные контакты - KarenGrace.Corpuz@springernature.com, christiane.winter-todorov@springernature.com, journalpermissions@springernature.com, sue.lee@springer.com.

К публикации принимаются оригинальные исследования и обзоры во всех областях фундаментальных и прикладных исследований, касающихся токсичности химических веществ, наночастиц и лекарственных препаратов на молекулярном и клеточном уровне для человека и всех модельных живых систем всеми путями воздействия и in vitro / ex vivo. Основное внимание уделяется оценке рисков, экологической токсикологии и гигиене окружающей среды применительно к людям (включая эпидемиологические исследования) и всем модельным организмам (от рыб до млекопитающих). В дополнение к токсикологии и наукам о здоровье окружающей среды (ToxEHS) также публикует аналитические методы и исследования в области разработок, включая биосенсоры и лабораторию на чипе, посвященные важным или актуальным аспектам токсичности токсикантов для окружающей среды и здоровья, а также диагностике. Особое внимание уделяется документам, имеющим очевидное отношение к здоровью человека и нормативной экологической/химической токсикологии/токсикологии наночастиц.

Адрес издания - Potential bioactivity of Algerian olive pomace hydro-ethanolic extract: phytochemical investigation, antioxidant activity, and acute toxicity. Заголовок (Abstract)

Objective

Several phytochemical studies have reported that olive pomace is a valuable source of bioactive molecules with various biological properties. In this context, our study aimed to investigate the phytochemistry and acute toxicity of the hydro-ethanolic extract from this by-product.

Methods

The phytochemical study investigates the total phenolic content, tannin and flavonoid levels, antioxidant capacity and acute toxicity of the hydro-ethanolic extract from olive pomace.

Results

The extract showed a yield of 8.66% and a high concentration of phenolic compounds, tannins, and flavonoids, with antioxidant potential values of 90.139 ± 15.545 mg GAE/g DW, 7.307 ± 0.96 mg CE/g DW and 73.968 ± 1.081 mg QE/g DW, respectively. The antioxidant capacity of the extract was determined by the DPPH test, which showed an EC50 value of 1.705 ± 0.023 mg GAE/mL, a FRAP value of 2.708 ± 0.226 mg/mL, and a TAC value of 45.41 ± 4.808 mg GAE/g DW. In the acute toxicity test, hydro-ethanolic extract was administered at different doses to male and female groups. Notably, no significant toxicities or deaths were observed during treatment. This shows that the oral LD50 of the extract exceeds 5000 mg/kg body weight. At low doses, this extract displayed beneficial effects on blood sugar, cholesterol and triglyceride levels, and caused more marked weight gain in males compared to females, affecting the relative weight of specific organs and tissues. However, at doses above 500 mg/kg body weight, the extract led to liver and kidney dysfunction, resulting in changes in hematological and biochemical parameters. Fortunately, histological examination of various organs revealed no tissue damage.

Conclusion

Our results showed that the hydro-ethanolic extract of olive pomace constitutes a potential source of pharmacological molecules that are effective in maintaining cellular function and have a wide safety margin for therapeutic use.

Keywords: Olive pomace; Hydro-ethanolic; Phytochemical; Antioxidant; Acute toxicity

Наука
7 млн интересуются