Уважаемые коллеги, доброго времени суток! Представляем вам научное издание из ОАЭ Current Bioactive Compounds. Журнал имеет третий квартиль, издаётся в Bentham Science Publishers B.V., его SJR за 2022 г. равен 0,207, печатный ISSN - 1573-4072, электронный - 1875-6646, предметная область Фармакология, токсикология и фармацевтика (все науки). Вот так выглядит обложка:
Редактором является Адриано Моллика, контактные данные - a.mollica@unich.it, cbc@benthamscience.net.
Целью журнала является публикация полнометражных / мини-обзорных статей, а также исследовательских работ о новых биологически активных соединениях с доказанной активностью в различных биологических исследованиях и фармакологических моделях с особым акцентом на стереоселективный синтез. Цель состоит в предоставлении ценного источника информации о синтезированных или выделенных биологически активных соединениях, которые могут быть использованы для дальнейшей разработки фармацевтических препаратов промышленностью и научными кругами. Журнал должен стать незаменимым чтением для фармакологов, специалистов по химии натуральных продуктов и химиков-медиков, которые хотят быть в курсе наиболее важных разработок в области новых биологически активных соединений природного или синтетического происхождения, включая их стереоселективный синтез.
Адрес издания - https://www.eurekaselect.com/issue/12850/1
Пример статьи, название - Antioxidant, Antibacterial, α-Amylase, and α-Glucosidase Inhibition, and Anti-inflammatory Activities of Mimosa Rubicaulis Lam. Заголовок (Abstract)
Background: The use of medicinal plants as supplemental or alternative medicine is widespread around the world. For the development of new drugs, studies on these medicinal plants that include pharmacological and toxicological assessments are crucial.
Objective: This work aimed to find the total phenolic and flavonoid content, antioxidant, antibacterial, and antidiabetic potential of the traditionally used medicinal plant Mimosa rubicaulis Lam.
Methods: The in vitro antidiabetic potential of methanolic extract and its fractions of the roots of M. rubicaulis were performed via enzyme (α-glucosidase and α-amylase) inhibition assays. Antioxidant and anti-inflammatory activities were carried out using 2,2 Diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH), and reactive oxygen species (ROS) inhibiting methods. Well diffusion method is applied for antibacterial activity.
Results: The crude extract reported the highest inhibition activity against α-glucosidase with an IC50 value of 10.29 ± 0.35 μg/mL compared to the standard acarbose’s IC50 value of 5.653 ± 0.29 μg/mL. Similarly, the ethyl acetate (EA) fraction disclosed significant inhibition against α-amylase with an IC50 value of 108.7 ± 0.66 μg/mL compared to the standard acarbose’s IC50 value of 6.01 ± 0.14 μg/mL. Likewise, the EA fraction showed the maximum antioxidant activity with an IC50 value of 11.89 ± 1.05 μg/mL among the crude extract and its fractions.
Conclusion: Mimosa rubicaulis was found to have α-glucosidase and α-amylase inhibition, antiinflammatory, and antibacterial activity. To the best of our knowledge, this is the first report of α- glucosidase and α-amylase inhibition activity of this plant. Further studies on this plant are required to isolate potent compounds.
Keywords: Antioxidant, antibacterial, anti-inflammatory, α-glucosidase, α-amylase, Mimosa rubicaulis.