Уважаемые коллеги, доброго времени суток! Представляем вам иранское научное издание Current Medical Mycology. Журнал имеет четвертый квартиль, издается в Mazandaran University of Medical Sciences, находится в открытом доступе, его SJR за 2021 г. равен 0,384, печатный ISSN - 2423-3439, электронный - 2423-3420, предметные области - Микробиология, Инфекционные болезни. Вот так выглядит обложка:
Редактором является Тахерех Шокони, контактные данные - cmm@mazums.ac.ir, hedayatimt@gmail.com, tshokohi@mazums.ac.ir.
Журнал является официальным изданием Иранского общества медицинской микологии (ISMM) и Исследовательского центра инвазивных грибов (IFRC), которое фокусируется на оригинальных и инновационных исследованиях всех аспектов медицинской микологии. Он представляет собой международное ежеквартальное рецензируемое издание с открытым доступом, целью которого является содействие общению между исследователями по всему миру. Темы включают, но не ограничиваются ими:
- микологические, биохимические и молекулярные исследования этиологических агентов микозов;
- аспекты патогенеза, иммунологии и эпидемиологии микозов;
- лабораторные подходы к идентификации грибковых патогенов;
- чувствительность к противогрибковым препаратам, терапия и профилактика; способ противогрибкового действия;
- фармакокинетика и оценка новых противогрибковых средств;
- исследования микологических аспектов внутренней среды с акцентом на здоровье человека.
Адрес издания - http://cmm.mazums.ac.ir/
Пример статьи, название - Detection of fungal and bacterial contamination of hazelnut and determination of aflatoxin B by HPLC method in Isfahan, Iran. Заголовок (Abstract)
Background and Purpose: Due to the fact that fungal species such as Aspergillus flavus and Aspergillus parasiticus produce carcinogenic and mutagenic aflatoxins and have the potential to produce fungal secondary metabolites, fungal contamination should be avoided. This study was conducted using the HPLC method and was aimed at examining the fungal contamination of Isfahan hazelnuts in order to identify the presence of Aflatoxins.
Materials and Methods: One hundred samples of hazelnuts were randomly collected from supermarkets in Isfahan. The samples were then cultured on Sabouraud dextrose agar (SDA) media and analyzed to determine fungal contaminations. The aflatoxin analysis was carried out using the HPLC method.
Results: It was discovered that nine genera of fungi, namely Aspergillus, Penicillium , Rhizopus, Ulocladium, Alternaria, Drechselera, Trichothecium, Scopulariopsis, and Mucor were identified in 78% of the samples. Samples contaminated with Aspergillus flavus (22 samples) were studied to determine the presence of aflatoxin. The results showed that 16 (72.72%) of the samples were contaminated with AFB1, AFB2 and AFG2 and the mean concentrations were 0.926, 0.563 and 0.155ng/g, respectively.
Conclusions: Some parameters that affect mycotoxin production are temperature, food substrate, strain of the mold and other environmental factors. Due to the toxigenic quality of some of these fungi and their hazard to human health, it is crucial that fungal contamination and aflatoxin identification tests are carried out before certain products are made available to the mass market.
Keywords: Nuts; HPLC; Aflatoxin; Iran