«Всяк, иже аще призовет имя Господне, спасется». (Деян.2,21, Рим. 10,13).
У краткого молитвенного правила есть своя история. Священномученик Серафим Чичагов, он же составитель жития преподобного Серафима Саровского, писал: «Многие, приходя к о. Серафиму, жаловались, что они мало молятся Богу, даже оставляют необходимые дневные молитвы. Иные говорили, что делают это по безграмотству, другие – по недосугу». Вот отец Серафим завещал таким людям следующее молитвенное правило».
Первой молитвой в нем является «Отче Наш. Молитва Господня». Напомню, что её написал и передал нам сам Христос в Евангелие от Матфея, когда произносил Нагорную проповедь. Читается трижды в честь Пресвятой Троицы.
1.Отче Наш. Молитва Господня
Отче наш, Иже еси на небесех! Да святится имя Твое, да приидет Царствие Твое, да будет воля Твоя, яко на небеси и на земли. Хлеб наш насущный даждь нам днесь; и остави нам долги наша, якоже и мы оставляем должником нашим; и не введи нас во искушение, но избави нас от лукаваго. Яко Твое есть царство, и сила, и слава во веки. Аминь.
Далее следует «Богородице Дево, радуйся». Или по-другому – «Песнь Богородице». Эта молитва читается трижды.
2.Богородице Дево, радуйся
Богородице Дево, радуйся, Благодатная Марие, Господь с Тобою: благословенна Ты в женах и благословен плод чрева Твоего, яко Спаса родила еси душ наших.
Затем читается «Символ веры» один раз.
3.Символ веры
Верую во единого Бога Отца, Вседержителя, Творца небу и земли, видимым же всем и невидимым. И во единаго Господа Иисуса Христа, Сына Божия, Единороднаго, Иже от Отца рожденнаго прежде всех век; Света от Света, Бога истинна от Бога истинна, рожденна, несотворенна, единосущна Отцу, Имже вся быша. Нас ради человек и нашего ради спасения сшедшаго с небес и воплотившагося от Духа Свята и Марии Девы, и вочеловечшася. Распятого же за ны при Понтийстем Пилате, и страдавша, и погребенна. И воскресша в третий день по Писанием. И возшедшаго на небеса, и седяща одесную Отца. И паки грядущаго со славою судити живым и мертвым, Егоже Царствию не будет конца. И в Духа Святаго, Господа, Животворящаго, Иже от Отца исходящаго, Иже со Отцем и Сыном спокланяема и сславима, глаголавшаго пророки. Во едину Святую, Соборную и Апостольскую Церковь. Исповедую едино крещение во оставление грехов. Чаю воскресения мертвых, и жизни будущаго века. Аминь.
Следующей идет любимая всеми христианами Иисусова молитва. Её можно тихонечко читать даже во время работы, а также дома или в пути до обеда.
4.Иисусова молитва
Господи Иисусе Христе, Сыне Божий, помилуй мя грешнаго.
Или кратко:
Господи, помилуй.
А если христианина окружают другие люди, то, как писал тот же священномученик Серафим Чичагов, надобно говорить умом только это: Господи, помилуй.
5.Перед самым же обедом следует совершать утреннее правило.
А что делать после обеда? Опять также тихо читать молитву:
6.Пресвятая Богородице, спаси мя грешнаго.
И так – до самого сна.
Заключительный этап – отход ко сну.