Найти тему
СкопусБукинг

Британский журнал в Скопус, первый квартиль (эндокринные системы), Neurogastroenterology and Motility

Уважаемые коллеги, доброго времени суток! Представляем вам британское научное издание Neurogastroenterology and Motility. Журнал имеет первый квартиль, издаётся в Wiley-Blackwell Publishing Ltd., его SJR за 2022 г. равен 1,451, пятилетний импакт-фактор 4,405, печатный ISSN - 1350-1925, электронный - 1365-2982, предметные области - Эндокринные системы, Гастроэнтерология, Физиология. Вот так выглядит обложка:

Редактором является Маура Корсетти, контактные данные - Maura.Corsetti@nottingham.ac.uk.

-2

Дополнительные публикационные контакты - frank.zerbib@chu-bordeaux.fr, vanners@hdh.kari.net, ngm.office@wiley.com, nmo@wiley.com.

Это официальный журнал Европейского общества нейрогастроэнтерологии и моторики (ESNM) и Американского общества нейрогастроэнтерологии и моторики (ANMS). Его редактируют Джеймс Галлиган, Альберт Бреденоорд и Стивен Ваннер. Процесс редакторской работы и рецензирования не зависит от обществ, связанных с журналом и издателем: ни ANMS, ни ESNM, ни издатель не обладают полномочиями по принятию редакционных решений. Каждый раз, когда это имеет отношение к рассматриваемому или публикуемому контенту, редакторы, комитет по управлению журналом и редакционная коллегия заявляют о своих интересах и принадлежности.

Адрес издания - https://onlinelibrary.wiley.com/journal/13652982

Пример статьи, название - Optimizing educational methods for the low FODMAP diet in disorders of gut–brain interaction: A feasibility randomized controlled trial. Заголовок (Abstract)

Background: A diet low in fermentable oligo- saccharides, di- saccharides, mono- saccharides and polyols (low FODMAP diet) is complex and clinical effectiveness is achieved with dietitian- led education, although dietitian availability in clinical practice varies. This study aimed to assess the feasibility of undertaking a trial to investigate the clinical and cost- effectiveness of different education delivery methods of the low FODMAP diet in patients with disorders of gut–brain interaction (DGBI).

Methods: In this feasibility randomized controlled trial, patients with DGBI requiring the low FODMAP diet were randomized to receive one of the following education delivery methods: booklet, app, or dietitian. Recruitment and retention rates, accept-ability, symptoms, stool output, quality of life, and dietary intake were assessed.

Key Results: Fifty-one patients were randomized with a recruitment rate of 2.4 pa -tients/month and retention of 48 of 51 (94%). Nobody in the booklet group strongly agreed that this education delivery method enabled them to self- manage symptoms without further support, compared to 7 of 14 (50%) in the dietitian group (p= 0.013).More patients reported adequate relief of symptoms in the dietitian group (12, 80%) compared with the booklet group (7, 39%; p= 0.026), but not when compared to the app group (10, 63%, p> 0.05). There was a greater decrease in the IBS- SSS score in the dietitian group (mean −153, SD 90) compared with the booklet group (mean −90, SD 56; p= 0.043), but not when compared with the app group (mean −120, SD 62; p= 0.595).

KEYWORDS: dietitians, education, FODMAP diet, irritable bowel syndrome, mobile apps, smartphone apps