Цитата из церковного устава.
В Уставе Новгородского Софийского Собора начала XVII века, после указания постиласть к вечерне в день Пятидесятницы «прутие», помещен следующий вопроc-ответ:
Аще кто вопросит: чесо ради постилаются в церквах многолиственное ветвие древес в день Пятидесятный.
Ответ:
Глаголют убо неции, яко двою ради вину такое узаконишася быти. Повествуют убо сице: понеже до воплощения Божия поклонялися люди кусту и огню и иным тварем, а не Творцу всех и Богу, по Христове же Рождестве умолкоша идолопоклонение и многообразие еллинское преста и отнюдь исчезе, и сего ради рече в день Пятидесятныи постилаем листвие и попираем ногами прежде бывшую еллинскую честь, и поклоняемся Творцу всех и Содетелю, а не твари… И инако убо овии глаголют быти сему: вместо июдейского праздника «потчения сениц» сие творим. И сего ради зде уставися лежати на листу и попирати ногами прежде бывший закон, понеже убо ветхая рече, мимо идоша, и вся быша нова.
Однако, составитель ответа не соглашается ни с тем, ни с другим объяснением.
Аз убо мню — говорит он, — не тако сему толкованию быти. Праведно судих малыми, елико вместит мысль моя худая, разрешит яже о сих недоумение.
Приступая к разрешению недоумения, ответчик прежде всего критически разбирается в приведенных объяснениях «некиих». Он говорит:
Аще бы сего ради узаконися древеса многолиственные постилати во храмех на сей Тройческий праздник яко идолопоклонение преста еллинское, прилично было бы творити сие на праздник еже по плоти Рождества Христова, понеже бо Рождеством Своим еллинское многобожие устави и истреби: яко же бо и во Египте пришествием своим идолы сокруши. И подобно бы уже совокупити всякое многобожие еллинское, не едино древо, но и огнь, и камень, и солнце, и луну, и иную тварь, почтенную ими; они убо ни единому древу поклонялися и честно творили, но и прочих, о них же предрекохом.
Так же говорит ответчик и в отношении другого объяснения о «потчении сениц».
И то, — говорит, — неправо же мудрствуют, и зело неискусно. Понеже убо не в поругании закон сотворен от Бога: аще и на время узаконися тогда; но да не творим его ныне и не ходим по нем, а ругатися ему не подобает, яко же и Сам Единородный рече: не приидох разорити закона, но да исполнить. Аще что и не потребно в христианстве от закона того обретается нами по евангельскому спасительному завещанию и святых апостол учению, и сие оставили и не творити того, а не ругатися богоданному сему закону.
Рассмотрев далее подробно основания к установлению иудейских праздников: Пасхи, Пятидесятницы, и «потчения сениц» и выявив «яко не сицевыя ради вины постилаем зде (на праздник Пятидесятницы) листвие», ответчик, наконец, высказывает и свое мнение.
Сего ради убо мню, — говорит он, — таковое действие узаконися, поне же бо сотвори Бог небо и землю и вся украшения их, и потом сотвори человека и оживотвори его, вдунув в лице его дыхание жизни и устрой его над всею тварию, якобы князя и властелина того постави и вся ему покори… И сего ради, мню, на сей Тройческий праздник постилаем листвие, яко человека ради сотворено бысть украшение земное и покорено ему вся. И в лепоту убо приносится на сей настоящий трисолнечный день и постилается под ногами человеческими, яко не ко иному чесому потребну сущу, — не яко другое овощие. Ибо всяко плодоносие в начаток времен своих собрания приносится в домы иерейские на благословение, в честь Сотворшему е и в потребу человеком. Сие же листвие во время красования своего приносится и постилается во храмех; яко Божественный трисиятельный праздник сей празднуется в начаток ликования весны, во время новолистия. Понеже убо тогда всяка тварь обновляется, обращающися на первое. Прилично убо сему негде и в писании повествуется: Весны, убо рече, время начинается, воздух веселится, светлость блистается… сеются жатвы и зеленеют поля и новолиствием облачаются древеса и отвсюду украшаются плоды земли. И в лепоту убо таковому твориму, яко вся красная мира сего человека ради сотворена суть. Яко и Сам Творец и Владыка поносившим Ему книжником о законе: не человек, рече, сотворен субботы ради, но суббота человека ради. Тако же и вся тварь, и украшения земное человека ради устроено бысть и учинено, и да ведев человеческий род неизреченное человеколюбие Божие, молитвы свои к Богу неослабно простирает и плод благодарения приносит, и к Творцу своему вси вкупе любовию горят».
Давая такое объясните обычаю постилать зелень в Троичный праздник, ответчик оговаривается следующим словами:
О семь убо благодатию Христовою разсудих, елико мя вразуми Божественный Параклит; а в Божественных Писаниях сего не обретох, откуду начало прият и коея ради вины сицевое постилание бысть.