Доктор Пирматов - гастроэнтеролог
68
подписчиков
Ассалому алайкум. Мен гастроэнтеролог врач Пирматов Самаджон Хамралиевич, Фарғона шаҳрида "Премиум медикал" хусусий клиникасида ишлайман. Ушбу каналда гастроэнтерологияга оид видеолавҳалар қўйиб бораман. Обуна бўлинг, ўзингиз учун керакли маълумотларга эга бўлинг. Сизга саломатлик тилайман!!!
Рыба - кладезь прибыли!
Рыба — это высококачественный пищевой продукт, богатый такими минералами, как витамин А, йод, магний, фосфор, железо и кальций. Помимо того, что рыба является питательной пищей, содержание омега-3 в рыбе предотвращает накопление холестерина в организме человека и помогает предотвратить многие сердечно-сосудистые заболевания. Омега-3 особенно много в морской рыбе. Обычно большинство людей едят рыбу, жаря ее. Чтобы сохранить ее полезные свойства для организма, рыбу лучше готовить в виде супа со специями, приготовленную на пару в духовке, или в виде котлет...
Балиқ - кони фойда!
Балиқ витамин А, йод, магний, фосфор, руҳ, кальций каби минералларга бой сифатли озуқа маҳсулотдир. Тўйимли озуқа бўлиш билан бир қаторда балиқ таркибидаги омега-3 моддаси инсон организмида холестеринни йиғилишига тўсқинлик қилади ва кўпгина юрак-қон томир касалликларини олдини олишда ёрдам беради. Омега-3 моддаси айниқса денгиз балиқларида кўп бўлади. Одатда аксарият одамлар балиқни қовуриб истеъмол қилади. Организмга фойдали хусусиятларини сақлаб қолиши учун балиқни зираворлар қўшиб қайнатма шўрва ҳолида ёки печда димлаб пиширилган ёки котлет ҳолатида тайёрлаб еган маъқул...
Диета-это не "голодание"
Диета – это не «голодание». В повседневной жизни мы часто слышим предложения типа «Я хочу похудеть, я на диете, я вообще не ем хлеб, ем только фрукты и салат». Диета приходит на ум большинству людей как «только низкокалорийный бульон, пить настойки или меньше есть (с целью похудения)». Что именно представляет собой диета? Диета происходит от греческого слова «диатия», что означает «образ жизни». Для того чтобы человек прожил здоровую, долгую жизнь, определенное значение имеет правильно организованный распорядок дня и особенно режим питания. При определении рациона необходимо учитывать такие...
Парҳез нима?!
Парҳез - "очлик эълон қилиш" эмас. Кундалик турмушда "озимоқчиман, парҳез қиляпман, умуман нон емаяпман, фақат мева ва салат еяпман" каби жумлаларни тез-тез эшитиб турамиз. Диета (парҳез) деганда кўпчилик инсонларни фикрига "фақат кам калорияли қайнатма, дамлама овқат ичиш ёки кам овқатланиш (озиш мақсадида)" деган тушунча келади. Аслидачи, парҳез нима? Диета грекча "diatia" сўзидан олинган бўлиб, "ҳаёт тарзи" деган маънони билдиради. Инсоннинг соғлом, узоқ ҳаёт кечириши учун тўғри ташкил этилган кун тартиби ва айниқса овқатланиш тартиби маълум аҳамиятга эга. Парҳезни белгилашда озуқа миқдори...
Не игнорируйте запор.
Не игнорируйте запор. Запор определяется как дефекация менее трех раз в неделю, или очень твердый стул, или чрезмерная дефекация независимо от консистенции стула, или ощущение неполного опорожнения кишечника из-за небольшого количества стула. Запоры – распространенное заболевание среди населения, этим заболеванием страдают 10-30% общей численности населения. Основу этого слоя составляют преимущественно пожилые люди, беременные женщины, люди с меньшей активностью. В большинстве случаев люди не считают запор заболеванием и не обращаются к врачу. Запор делится на острый и хронический типы...
Қабзият.
Қабзиятга беэътибор бўлманг. Қабзият деб бир ҳафта давомида уч мартадан кам ич келишига ёки ўта қаттиқ шаклланган нажас ажралишига ёки нажас консистенциясидан қатъий назар дефекациянинг ортиқча кучаниш билан кечишига ёки оз миқдорда ич келиши ҳисобига ичакнинг тўлиқ бўшамаганлик ҳисси мавжудлигига айтилади. Қабзият - ич қотиши аҳоли орасида кўп учрайдиган хасталик бўлиб, умумий аҳолининг 10 - 30% и ушбу касалликдан азият чекади. Ушбу қатламнинг асосини кўпроқ қариялар, ҳомиладорлар, кам ҳаракат инсонлар ташкил этади. Аксарият ҳолларда инсонлар қабзиятни касаллик деб ҳисобламайди ва шифокорга мурожаат этишмайди...