Найти в Дзене
Русин

Руская земля в Новгородской Четвёртой Летописи

Продолжим разбор ПСРЛ в поисках Руской земли. На разборе Новгородская четвёртая летопись (далее Н4Л).

Н4Л В лето 6724 [1216]

коні и брови, порты; в чловѣка аще кто иметь живаго, то самъ оубіть боудеть: аще и алатомъ шито будеть оплечье, то оубия его, а мы два падѣлива", да не оставимъ об, ці единого жива; аще кто ис полку оутечеть не оубить, а [и]мемъ, а гѣхъ повѣлѣнаемъ вѣшати, а иныхъ ростинати; а о князехъ, аще же оу насъ боудуть в рукахъ, тогда о нихъ сгадаемъ "». И отпоустіша людін, и внідоста в шатѣрь с братьею, и начаста дѣлити городы. И рече Юрьи: «миѣ же, брате Ярославе, Володимерьскаа земля и Ростовьская, а тобі Новъгородъ, а Смоленьскь братоу нашему Святославоу, а Куевъ дадимъ Черніговьскимъ княземь, а Галичь намъ же». Целоваше кресть межю собою и писаша грамоты" того не съступити"; тын же грамоты наяша Смолняне по побѣдѣ въ станехь Ярославлихъ и даша своимъ княземъ. Юрья же и Ярославъ, раздѣливше городы вся Роускои земли.
-2

Н4Л с записью за 6738 [1230] лето

горѣ бысть не в нашей одной власті, по во всей области Рускои, кромѣ Киева единаго;
-3

Н4Л за 6746 [1238] лето:

Мужество и оумъ в немъ живяше, правда же и истинна с нимъ ходиста; бѣ бо всему хитръ и посѣдѣ въ добрыхъ днехъ на дѣднѣ и на отнѣ столѣ, да всь бо церковный чинъ отверьсты ему очи сердечныи, и ко всѣмъ церковнікомъ и к нищимъ и къ печалнымъ ако възлюбленый бѣаше отець, паче же и на милостиню, тѣиже не погрѣши надежди, его же просяше оу Бога: «Господи, спаси любящихъ тя». О, возлюбленнии князи Роустіи!
-4

Н4Л. В лето 6746 [1238]

съ сыномъ Дмітреемь, Іоана Всеволодича, а Василіи, Володимеръ Костянтиновичь, Василковича два, и си вси съхранені быша молитвами святыя Богородица. И оттолѣ нача работаті Руская земля Тотаромъ.
-5

Н4Л. В лѣто 6754 [1244]

ѣзди Александръ другое къ Батыю, и Батый отпоусті его на Роусь съ честію. А Литва воеваша около Торжкоу и Бѣжици; и гнашася по нихъ Новоторжци съ княземъ Ярославомъ Володимерицемъ и бишася с ними; и отьяша оу Новоторжцевъ кони, а самѣхъ биша и поидоша прочь с по||ло[но]омъ . И погони по нихъ Явить, Кербеть съ Тьферици и съ Дмитровци, и Ярославъ с Новоторжци; и оугонівьше и биша a оу Торопьца, и княжичи ихъ вбегоша в Торопѣць. И заоутра приспѣ Александръ с Новгородци, и полонъ всь отъимаша, а княжичь иссѣче; и оттоль Новгородци възвратишася, а Олександръ погонися по останки съ своимъ дворомъ, и бі а подъ Зижьчемъ, и не оупоусти ихъ ні моужа, и ту избытокъ княжичь изби, и поимя сына своего из Витебьска, поѣха и срете иноу рать оу Въсвята, и тѣхъ изби, а самъ прииде здравъ и дружина его на Русь.
-6

Н4Л. В лѣто 6801 [1293].

Того же лѣта поидоша вси князи в орду. Преставися князь Михаило Глѣбовичь в Татарехъ . О Дюденевѣ рати. Князи приидоша из орды, Андрѣи Александровичь, Феодоръ, Дмитреи с Костянтиномъ; а с ними прииде рать Татарьскаа, царь Дюдень, на князя Дмитрея Александровича, кьнязь же отъѣха Плесковоу. Татарове же взята Володимерь, Переяславъ Москву, Волокъ, всѣхъ взята 14 градовъ, и много эла сътворисявъ Роускои земли, и крестьянъ посѣкоша, а иныхъ плениша. Новгородци же послаша къ царю Дюденю на Волокъ Смена Климовича с дары: князь же Андрѣи слышавъ брата своего въ Плесковѣ, и иде в Новъгородъ, а рать Татарьскаа възвратися въ свою землю. Сѣдѣ на княженіи въ Ярославли Феодоръ князь, а Олександръ Костянтиновичь на Оуглѣче Полѣ.
-7

Н4Л. В лѣто 6826. [1318]

Ходиша Новгородци воиною за море, в Полноую рекоу, и взяша 2 города: Людеревъ и Пискупль, а Нѣмець избиша. Приѣха Кокча на Русь и оуби 100 и 20 чловѣкъ на Костромы , а Ростовъ || взя, и церковъ святую Богородицю пограби и вси церкві и монастыри и села, и люди плени. Того же лѣта идоша в орду Юрьи и Михаило. И оубиша в ордѣ князя Михаила Тферьскаго Ярославлича ноября 22, княживъ 14 лѣтъ, и везоша его на Москву.
-8

Н4Л. В лѣто 6830. [1322]

Преставися князь Афанасіи, брать Юрьевь, постригся в черньци; и положиша и оу святаго Спаса в Нередицахъ вь монастыри. Того же лѣта ходи в орду князь Дмитреи Михаиловичь и подъя великое княженіе". Тогда приходи в Русь посолъ силенъ из орды, именем Ахмылъ, и много створи пакости по Нiзовьскои земли, и много посѣче крестьян, и поиде в орду.
-9

Н4Л. В лѣто 6835 [1327].

Того же лѣта приѣха посолъ сіленъ из орды Щелканъ съ множествомъ Татарь па Тферь, и велікое насилье начаша творити, а князя Александра и братью его хотяще побити, а Щелканъ хотя сѣсти въ Тфери на княженія, а иноую князью свою посажати по пнымъ градомъ Рускимь, хотяще привести крестьяны въ бесерменьскоую вѣру. И съзва князь Тферици за и поиде на Щелкана, рекъ тако «не азъ почалъ избивати, но онъ; и да будет отме[с]тникъ Бог крови отца моего Михаила и брата моего Дмитреа, щане пролья кровь праведноу, егда мнѣ се де сътворить? И поидоша на нихъ. Они же слышавше Александра на ся ратью, изидоша противу имъ, и съступишася въсходящю солнцю, и бишася чрес всь день, и оуже к вечеру одоле князь Александръ, а Щелкан побѣже на сѣнi; и Олександръ зажже отца своего дворъ, а Щелканъ с дружиною своею сгорѣвъ, пропаде; а побѣдиша ихъ на Оуспѣние святыа Богородица, и гость ихъ Хопыльскии всь изсѣкоша.
-10

Н4Л. Лето 6836 [1327]

Сѣдѣ князь Иванъ Даниловичь на великомъ княженіи, и бысть тишина велика крестьяномъ по всей земли Руской. Того же лѣта приѣха митрофолить Феогнасть на Русь. И погорѣ Юрьевъ Немѣчкой и божпіци, и полаты каменныя падоша; и сгорѣ Нѣмѣць 2000 и 530, а Руси 4 чловѣка . Преставися князь Костянтипъ Ростовьскии.
-11

Н4Л. В лето 6848 [1340]

И стоявше рать оу Смоленьска немного днии, отступи вся прочь, а городъ не взяша; милостію Божіею и святѣи Богородици съблюдеся вся рать Рускаа, ні чемъ же не вреждена бысть.
-12

Н4Л. В лето 6849 [1341]

Той же осені выиде из орды на великое княженіе князь Семионъ Ивановичь, а с нимъ братьа его Иванъ да Ондрѣи, и вси князи Рускии даны ему в руцѣ, и съде в городи въ Володимере.
-13

Н4Л. В лето 6865 [1357]

Той же осени прииде посолъ из орды оть царя на Русь Кошакъ, и велика истома бысть княземь Рускимъ.
-14

Н4Л. В лѣто 6868 [1360]

Суздальское. Дмитриево. Ходырь царь дасть княженіе великое Дмитрею Суздальскому, а княземь Рускимь комоуждо отчину свою.

Н4Л. В лѣто 6869 [1361]

Князи Рустии пошли в орду, к новому царю Кидырю: князь Дмитреи Ивановичь да князи: Андрѣи Костянтиновичь, брать его Дмитреи, Костянтинъ Ростовьскии, Михаило Ярославьскии. ... А князь Ондрѣи поиде из орды, и оудари на него князь Рятякозь и поможе Богъ || Андрѣю: цѣлъ и здравъ прииде на Русь
-15

Н4Л. В лето 6883 [1375]

Того же лѣта князь Дмитріи поиде ратью къ Тфери на князя Михаила Александровича, а с нимъ тесть его князь великии Дмитрія Костянтиновичь Суздальскии, князь Володимерь Андрѣевичь, князь Борисъ Костянтиновичь за, князь Семионъ Дмитрієвичь, князь Андрѣи Феодоровичь Ростовьскии, князь Василеи Костянтіновичь, брать его князь Александръ, князь Иванъ Васильевичь Смоленьскии, князь Василей Васильевичь Ярославьскии, князь Романъ Васильевичь, князь Феодоръ Романовичь Бѣлозѣрьский, князь Василеи Михаиловичь Кашиньскии, князь Феодоръ Михаи[ло] вичь Моложескии, князь Андрћи Феодоровичь Стародубьскии, князь Романъ Михаиловичь Бряньскии, князь Романъ Семеновичь Новосильскии (князь Семенъ Костянтиновичь Оболеньскыя), брать (его) князь Иванъ Торужескии, и вси князи Рустіи, коиждо отъ своихъ градовъ, съ своими полки, слоужаще князю великому. И бысть іюля 29, поиде с Волока, съ всими реченными князи Рускими съвокупяся, и съ всею силою Роускою, в той же день нача воеваті волості Тферьскіа.
-16

-17

В Н4Л. В лѣто 6888 [1380]

Оканный же Мамаи разгордѣвся, мнѣвъ себѣ аки царя, начать [злыи съвѣть] творити, тѣмныя своа князи поганыя звати, и рече имъ: «поидемь на Рускаго князя и на всю силоу Рускоую, яко же при Батыи было; крестьяньство - потяряемъ, и церкві Божіа попалимъ, и кровь ихъ прольемь, и законы ихъ погубимь»
...
Въставъ отъ молитвы, изидѣ изь церкви, и посла по брата своего Володимера и по всихъ князеи Рускихъ и по воеводы великиа, и рече брату своемоу Володимерю и къ всемъ княземь Рускимь и воеводамъ: «поидемь протівоу сего окан- наго и безбожнаго, нечестиваго и темнаго сыроядца Мамаа, за правую вѣру крестьяньскоую, за святыа церкви, и за вся младенца и старьци, и за вся крестьяны, сущаа и не сущаа; възьмемъ съ собою скипетръ Царя небеснаго, непобѣдимоую побѣдоу, и въспріимемъ ** Аврамлю доблесть».
...
бороніти своа отчины. || И прииде на Коломноу, и събравъ вои своихъ 100000 и 50000, опрочно раті княжеи и воеводъ мѣстныхъ; и отъ начала миру не бывала та- кова сила Рускихъ князеи и воеводе мѣстныхъ, яко же при семъ князи: бъаше всеа силы и всихъ ратеи числомъ с полтора [ста] тысящь или съ двѣсте.
...
пошли с великимъ княземь за всю землю Рускоую на остраа копьа.
...
преже бо начаша ся съѣждати сторожевый полки и Рускии с Тотарьскими
...
И се, поиде великаа рать Мамаева и вся сила Тотарьскаа, а отсель великии князь Дмитріи || Ивановичь съ всими князи Рускими, изрядивъ полки, поиде противоу поганыхъ Половець, и съ всѣми ратми своими
...
И бысть сеча зла и велика, и брань крѣпка, троусъ великъ зѣло, яко же отъ начала миру сѣча не была такова великимъ княземь Роускимъ, яко же сему великомоу князю всеа Роуси.
...
Князь же исполчи свои полка великии, и вся его князи Рускиа
...
Господь милостивыма очима на вси князи Роустіи, и на крѣпкыа воеводы, и на вся крестьяны, и дрьзнувше за крестьяньство я и не оустрашившеся, яко нелиции ратніци
...
Князь же Дмитріи съ братомъ своимъ с Володимиромъ, и съ князми Рускими, и с воеводами, и с прочьми бояри
...
послы своа отпусті къ князю Дмітрію и къ всѣмъ княземь Рускимъ, повѣдаа имь свои приходъ, и како въцарися, како супротивника своего ихъ врага Мамая побѣди, а самъ, шедь, сѣдѣ на царствіи Волжескомъ. Князи же Рустіи посла его отпоустіша в орду съ честью и з дары многими, а сами на зимоу тоу и на весну за німи отпоустіша в орду коиже своихъ киличиевъ съ многими дары.
-18

-19

-20

-21

-22

-23

-24

-25

-26

В Н4Л. В лѣто 6890 [1382]

Се же знаменіе проявьляаше злое прішествіе Тахтамышево на Рускую землю и горкое поганыхъ Тотаръ нахожденіе на крестьяны, якоже и бысть гнѣвомъ Божіимъ, за оумноженіе грѣховъ нашихъ.
...
того лѣта царь Тахтамышь посла слуги своа въ градъ, нарицаемый Болгари, 1382 еже есть на Волзѣ, и повѣлѣ торговци Рускиа и гості крестьяньскіа грабити, а соуды ихъ и с товаромъ оу нихъ отниматі и провадити к собѣ на церевозъ; а самъ потщася съ яростію, събравъ воа многы, и подвижеся к Волзѣ съ всею силою своею; перевезеся на сію страну Волгы съ всѣми своими князми, с бѣзбожными вои с Татарьскими полки, поиде изгономъ на великого князя Дмитріа Ивановича и на всю Русь; ведяше же рать внезапу, из невѣсті, оумѣніемъ тацѣмь же злохитриемь, не дающе вѣсті преди себѣ, да не оуслышано боудеть на Руси оустремленіе его... А князь Олегъ Рязаньскіи срѣте князя Тахтамыша преже, даиже не вніде в землю Рязаньскую, и бивъ ему челомъ, бысть емоу помощникъ на побѣду Роусі, но и спостѣшникъ на пакость крестьяномъ; инаа нѣкаа словѣса изнесе о томъ, како плѣніті землю Рускую, како бес труда взяти каменный градъ Москву, како побѣдиті и издобыти князя Дмітріа; еще же к томоу обведь царя около всей своей отчины, Рязаньскіа земли, хотяше бо добра не намъ, но своему княженію помагааше. А в то время поздѣ некако сі едва пріиде вѣсть князю великомоу, възвѣщающе рать Тотарьскую; аще бо и не хотяще Тахтамышь, дабы кто прінеслъ вѣсть на Роусь о его пріходѣ, того бо ради вси гості Рускіа поимані быша и пограблени и оудрьжані
...
дабы не было вѣсті Руси, но обаче соуть нѣціи доброхоты, на приделехъ ордыпьскихъ на то оустроені, поборціці суще земли Рустіи. Слышав же князь великіи таковую вѣсть, како идеть на него самъ царь въ множествѣ силы своеа, нача сбирати воя и съвокупляті полкі своа, и выеха из града Москвы, хотя иті противу Тотаръ. И тоу начаша думоу думати князь Дмитріи и с прочьми князи Рускими, и с воеводами
...
Была бо тогда сѣча зла зѣло, и много множество ту паде троупиа Руси, отъ Татаръ изьбьеныхъ, и многихъ мертвыхъ лежаху телеса моужь и женъ не покровены.
...
Елма же царь распусті силоу Тотарьскоую по земля Рускои воевати княженіе Роуское великое, ови изьшедше || къ Володимерю, и много людьи посѣкоша и в полонъ повѣдоша, а нiи полци ходиша къ Звѣнігороду и къ Юрьеву, а иніи къ Волокоу и къ Мужаиску, а дроузии къ Дмитрієвоу;
-27

-28

-29

-30

-31

Н4Л с записью за 1389 год

Слово о житiи и о преставленiи великого князя Дмитрiа Ивановича, царя Русьскаго

Сіи оубо князь Дмитріи || родися отъ благовѣрноу родителю и пречестцу, сынъ князя Ивана Ивановича и матери его великои княгини Александры, внукъ же бысть православнаго князя Ивана Даниловича, събрателя Рускои земли, корени святаго и Богомъ насаженаго отрасль благоплодъна и цвѣтъ прекрасный, и царя Володимера, новаго Костянтина, крестившаго Роускую землю, сродникъ же бысть новому з чюдотворцю Бориса и Глѣба; въспитанъ же бысть въ благочестіи и въ славѣ, съ всяцѣмъ наказаніемъ в духовнымъ, и оть самѣхъ пеленъ Бога възлюби. Отцю же его великому князю Иваноу оставльшоу житіс свѣта сего и пріимъшю пебесное селеніе, сіи же оставль младъ сыи, яко лѣтъ 9, с любимымъ си братомъ Иваномъ; потомъ же и тому преставльшоуся, таче и мати его преставися Александ[р]а", и бысть единъ въ области великого княженіа. И пріимтоу емоу скипетръ дръжавный земля Рускыя, настолованіе земнаго царства, отчину свою великое княженіе, по данѣи ему благодати отъ Бога
...
И призва вельможа своя и вся князя Рускыя земля
...
И отвѣщаша емоу князи Рустіи и велможи его: «господине Рускои царю! рькли есми тобѣ служа животъ || свои скончати, а нынѣ тебе ради кровь свою проліемъ и своею кровію второе крещеніе пріимемъ». И въспріимъ Аврамлю доблесть, и помолився Богоу, и помощника имоуще святителя Петра, новаго чю до творца и застоупника Рускыя земля,
...
И възвратися князь Дмитріи с великою побѣдою, якоже преже Моисіи, Амалика побѣдивъ, и бысть тишина велика в Рускои земли
...
князя Рускыя въ области своей крѣпляше
...
вѣдаете обычаи мои и правъ; предъ вами родихся и при васъ възрастохъ, с вами царствовахъ и землю Роускую
величество его. Комоу приподоблю великого сего князя, Руского царя?
...
ты же чистотоу съблюде, и Богови рабъ обрѣташеся, и Божіи престолъ дръжа, господинъ Рускои земли явися
...
тебе же, князь великій Дмитріи, вся Руская земля.
...
княжа намѣстніка Васильева оу князя Феодора Ростовьскаго взяша присудъ и пошлины, а самого пустіша в Русь; а оу гостеи оу Нізовьскихъ взяша окоупъ 300 рублевъ А воеводу Двиньскаго Ивана Микитина, привезъ в Новгородъ, скинуша с мосту, а брать
...
«азъ тя посаждю в ордѣ а ты мя посадишь на великомъ княженіи на Москвѣ и на всеи Рускои земли»;
-32

-33

-34

-35

-36

-37

-38

-39

-40