Полностью адекватная и в основном лежачая пациентка пожилого возраста жалуется, что в больнице ей «очень плохо». И конца этому «плохому» не видно. Дети навещают её каждый день. Но им тоже нелегко, т.к. «жизнь тяжёлая» да и «нервы в наше время мало у кого в порядке».
Пациентка успокаивается и даже начинает улыбаться, когда я глажу её руки и голову. Ей нравится держать мои руки в своих руках.
- Вы добрая, - говорят мне дети пациентки, - а вот у нас в семье было не принято обниматься, целоваться, гладить, говорить ласковые слова, так откуда же теперь это возьмётся? Мы не приучены к таким ласкам. А нашей маме, оказывается, всё это нужно.
- Я не добрая, и не собираюсь ею быть, - говорю я родственникам пациентки (чтобы прекратить манипуляции). И тоже в очередной раз удивляюсь, что у человека, который избегал выражать свою любовь к детям через физический контакт, вдруг у самого возникла потребность в таком контакте.
Т.е. такое сдержанное отношение к детям - это тоже нормально. Но при таких отношениях упускаются важные возможности общения. Хорошо, когда проявления любви к ребенку полностью естественные.
Я глажу пациентов в хосписе тогда, когда действительно хочу делать именно это, а не что-то другое. С некоторыми пациентами могу обняться. Такие действия дают положительные эмоции также и мне.
У некоторых пожилых людей потребность во внимании, в собеседниках, в физическом контакте да и просто в присутствии другого человека - огромная. Особенно - когда они болеют. Иногда кажется, что даже если будешь находиться рядом с таким человеком круглосуточно - ему всё равно не будет хватать внимания, принятия, любви. Жажда, которую невозможно утолить.
Медсестра ходила по кругу и обнимала пациентов. Это была терапия. Я внимательно наблюдала за медсестрой, не солжет ли тело. Нет, все в ней было честно, ни одной фальшивой ноты. Если бы мне сказали, что найдется человек, который будет так гладить тяжело больных людей, которых и любить-то незнакомому человеку не за что, не поверила бы никогда.
Это был зарубежный ролик о пансионате для людей с деменцией, о котором написала в своей заметке психолог Виктория Касьянова: https://www.b17.ru/blog/356171/
Для меня, чтобы не было "фальшивых нот" и чтобы "не лгало моё тело", очень важно чувствовать интерес к человеку, с которым я общаюсь, в каком бы тяжёлом состоянии этот человек не находился, а также уважение к нему.
Святой Франциск видел образ Божий, повторенный много раз и всегда неповторимый. Для него человек всегда был человеком и не терялся в густой толпе, как не потерялся бы на равнине. Он почитал всех, другими словами - он не только любил, но и уважал каждого. Своей исключительной силой он обязан тому, что всякий, от Папы Римского до нищего, от султана в расшитом шатре до последнего вора в лесу, глядя в тёмные, светящиеся глаза, знал и чувствовал, что Франциск Бернардоне интересуется именно им, именно его неповторимой жизнью от колыбели до могилы. Каждый верил, что именно его он принимает в сердце.
(Г.К.Чэстэртон "Франциск Ассизский")
- Вы правда пришли лично ко мне? - спрашивает пациентка, когда я захожу к ней в палату.
Пациентка улыбается, и одновременно у неё на глазах появляются слезы.
- Да, лично к Вам, - отвечаю я.
Цалкам адэкватная і збольшага ляжачая пацыентка сталага веку скардзіцца, што ў бальніцы ёй "вельмі дрэнна". І канца гэтаму "дрэнна" ня бачна. Дзеці наведваюць яе кожны дзень. Але ім таксама нялёгка, бо "жыцьцё цяжкое", дый "нэрвы ў цяперашні час мала ў каго ў парадку".
Пацыентка супакойваецца і нават пачынае ўсьміхацца, калі я гладжу яе рукі і галаву. Ёй падабаецца трымаць мае рукі ў сваіх руках.
- Вы добрая, - кажуць мне дзеці пацыенткі, - а вось у нас жа ў сямьі было не прынята абдымацца, цалавацца, гладзіць, казаць ласкавыя словы, дык адкуль жа цяпер гэта возьмецца? Мы не прывучаныя да такіх ласкаў. А нашай маме, аказваецца, усё гэта патрэбна.
- Я ня добрая, і не зьбіраюся ёю быць, - кажу я сваякам пацыенткі (каб спыніць маніпуляцыі). І таксама ў чарговы раз зьдзіўляюся, што ў чалавека, які пазьбягаў выказваць сваю любоў да дзяцей праз фізічны кантакт, раптам у самога ўзьнікла патрэба ў такім кантакце.
Т.б. такое стрыманае стаўленьне да дзяцей - гэта таксама нармальна. Але ж пры такіх адносінах упускаюцца важныя магчымасьці кантактаваньня. Файна, калі праявы любові да дзіцяці цалкам натуральныя.
Я гладжу пацыентаў у хоспісе тады, калі насамрэч хачу рабіць менавіта гэта, а ня штосьці іншае. З некаторымі пацыентамі магу абняцца. Такія дзеяньні даюць станоўчыя эмоцыі таксама і мне.
У некаторых людзей сталага веку патрэба ва ўвазе, у суразмоўцах, у фізычным кантакце, дый проста ў прысутнасьці іншага чалавека - агромістая. Асабліва - калі яны хварэюць. Часам падаецца, што нават калі будзеш знаходзіцца побач з такім чалавекам кругласуткава - яму ўсё адно ня будзе хапаць увагі, прыняцьця, любові. Прага, якую немагчыма наталіць.
Медсестра ходила по кругу и обнимала пациентов. Это была терапия. Я внимательно наблюдала за медсестрой, не солжет ли тело. Нет, все в ней было честно, ни одной фальшивой ноты. Если бы мне сказали, что найдется человек, который будет так гладить тяжело больных людей, которых и любить-то незнакомому человеку не за что, не поверила бы никогда.
Гэта быў замежны ролік пра пансіянат для людзей з дэменцыяй, аб якім напісала ў своёй нататцы псіхолог Виктория Касьянова: https://www.b17.ru/blog/356171/
Для мяне, каб не было "фальшывых нотаў" і каб "не ілгала маё цела", вельмі важна адчуваць інтарэс да чалавека, з якім я кантактую, у якім бы цяжкім стане гэты чалавек не знаходзіўся, а таксама павагу да яго.
Сьвяты Францішак бачыў вобраз Божы, паўтораны шмат разоў і заўсёды непаўторны. Для яго чалавек заўсёды быў чалавекам і не губляўся ў густым натоўпе, як не згубіўся б на раўніне. Ён шанаваў усіх, іншымі словамі - ён ня толькі любіў, але і паважаў кожнага. Сваёй выключнай сілай ён абавязаны таму, што кожны, ад Папы Рымскага да жабрака, ад султана у расшытым шатры да апошняга злодзея ў лесе, гледзячы ў ягоныя цёмныя, сьвятлістыя вочы, ведаў і адчуваў, што Францішак Бэрнардонэ цікавіцца менавіта ім, менавіта ягоным непаўторным жыцьцём ад калыскі да магілы. Кожны верыў, што менавіта яго ён прымае ў сваё сэрца.
(Г.К.Чэстэртон "Франциск Ассизский")
- Вы праўда прыйшлі асабіста да мяне? - пытаецца пацыентка, калі я заходжу да яе ў палату.
Пацыентка ўсьміхаеца, і адначасова ў яе на вачах зьяўляюцца сьлёзы.
- Так, асабіста да Вас, - кажу я.
Автор: Бобровская Марина Витальевна
Психолог, Консультант
Получить консультацию автора на сайте психологов b17.ru