Найти тему
СкопусБукинг

Нидерландский журнал в Скопус, первый квартиль (ортопедия и спортивная медицина), Journal of Science and Medicine in Sport

Уважаемые коллеги, доброго времени суток! Представляем вам нидерландское научное издание Journal of Science and Medicine in Sport. Журнал имеет первый квартиль, издаётся в Elsevier BV, его SJR за 2021 г. равен 1,324, пятилетний импакт-фактор 5,38, печатный ISSN - 1878-1861, электронный - 1440-2440, предметные области - Ортопедия и спортивная медицина, Спортивная терапия и реабилитация. Вот так выглядит обложка:

Редактором является Тим Майер, контактные данные - sportmed@mx.uni-saarland.de.

-2

Это официальный журнал спортивной медицины Австралии (SMA) и международное рецензируемое исследовательское издание, охватывающее все аспекты спортивной науки и медицины. К публикации принимаются оригинальные исследования и обзорные статьи по дисциплинам, относящимся в целом к широким областям спортивной медицины и спортивной науки: спортивная медицина, спортивные травмы (включая эпидемиологию травм и профилактику травматизма), физиотерапия, ортопедия, физическая активность и здоровье, наука о спорте, биомеханика, физиология физических упражнений, двигательный контроль. и обучение, психология спорта и физических упражнений, спортивное питание, общественное здравоохранение (в том, что касается спорта и физических упражнений), а также реабилитация и лечение травм. Также будут рассмотрены рукописи с междисциплинарной точки зрения, имеющие конкретное применение к спорту и физическим упражнениям и их взаимодействию со здоровьем.

Адрес издания - https://www.jsams.org/

Пример статьи, название - The effects of low and normal dose ice slurry ingestion on endurance capacity and intestinal epithelial injury in the heat. Заголовок (Abstract)

Objectives
Compare the effects of ice slurry ingestion at two doses (low and normal) on endurance capacity and exertional heat stress-induced gastrointestinal perturbations.

Design
Randomised, cross-over design.

Method
Twelve physically active males completed four trials (Tdb: 28.7 °C, RH: 69%) consisting of pre-exercise drinking, exercise (run1–45-min at 60% VO2peak followed by run2–70% VO2peak until volitional exhaustion) and post-exercise recovery. Participants ingested ice slurry (−1.3 °C; ICE) or ambient drink (26.0 °C; AMB) at 2 g·kg−1 (Normal; N) or 1 g·kg−1 (Low; L) of body mass every 15-min during exercise and 8 g·kg−1 (N) or 4 g·kg−1 (L) of body mass pre- and post-exercise. Blood was collected at baseline, post-run1 and post-run2 to determine concentrations of intestinal fatty-acid binding protein ([I-FABP]) and lipopolysaccharide ([LPS]).

Result
Pre-exercise gastrointestinal temperature (Tgi) was lower in L + ICE than L + AMB (p < 0.05) and N + ICE than N + AMB (p < 0.001), albeit to a greater extent in N + ICE than L + ICE (p < 0.001). A higher rate of Tgi rise (p < 0.05) and lower estimated sweat rate (p < 0.001) was observed in N + ICE than in N + AMB. Rate of Tgi rise was similar between L + ICE and L + AMB (p = 0.113) despite a lower estimated sweat rate in L + ICE (p < 0.01). Time-to-exhaustion was longer in L + ICE than L + AMB (p < 0.05), but similar between N + ICE and N + AMB (p = 0.142) and L + ICE and N + ICE (p = 0.766) respectively. [I-FABP] and [LPS] were similar between ICE and AMB, regardless of dose (all p > 0.05).

Conclusions
L + ICE elicited a lower compensatory effect on heat dissipation mechanisms with similar enhancement to endurance capacity as N + ICE. However, ice slurry doses evaluated in this study confer no protection against exertional heat stress-induced gastrointestinal perturbations.

Keywords: Thermoregulation; Heat mitigation; Pre-cooling; Per-cooling; Intestinal fatty acid binding protein; Endotoxin