Уважаемые коллеги, доброго времени суток! Представляем вам иранское научное издание Applied Food Biotechnology. Журнал имеет третий квартиль, издается в National Nutrition and Food Technology Research Institute, находится в открытом доступе, его SJR за 2021 г. равен 0,495, печатный ISSN - 2345-5357, электронный - 2423-4214, предметные области - Прикладная микробиология и биотехнологии, Продукты питания и технологии производства, Сельскохозяйственные науки, Биотехнологии, Наука о продуктах питания. Вот так выглядит обложка:
Редактором является Хосрави-Дарани Киануш, контактные данные - k.khosravi@sbmu.ac.ir, mortazvn@sbmu.ac.ir, afb@sbmu.ac.ir.
Это международный рецензируемый ежеквартальный журнал открытого доступа, который принадлежит Национальному научно-исследовательскому институту питания и пищевых технологий Медицинского университета Шахида Бехешти, одобренный Комиссией по журналам Министерства наук, исследований и технологий Ирана. Журнал публикует статьи по следующей тематике:
- Биохимическая и биопроцессная инженерия (для производства пищевых продуктов, обогащения, безопасности и т.д.);
- Метаболическая и генная инженерии в пищевой науке;
- Пищевая микробиология;
- Нанобиотехнологии в пищевой науке и технологии;
- Биополимеры как упаковочные материалы для пищевых продуктов;
- Роль микроорганизмов в переработке отходов пищевой промышленности.
Адрес издания - https://journals.sbmu.ac.ir/afb
Пример статьи, название - A Comparative Review of Plant and Microbial Antioxidant Secondary Metabolites. Заголовок (Abstract)
Background and Objective: Disturbance of reactive species produced through various physiological and biochemical processes causes damages to the cells, leading to cell apoptosis. In addition to medical importance, compounds with antioxidant activity can prevent radical species linked damages in food industries. Antioxidants can be described as valuable food preservatives, which promote food nutritional values via preventing oxidation of various diverse contents, majorly lipids, in addition to food deterioration. Due to the high costs and dangerous effects on human health reported for synthetic antioxidants, the search for natural antioxidant compounds has increased. Therefore, the objective of the present review was to overview natural antioxidants from plants and microorganisms as well as their diversity and industrial uses.
Results and Conclusion: Plants and microorganisms are significant natural sources of diverse antioxidants. Nevertheless, the vast diversity of microorganisms and their metabolites as well as their easier manipulations highlight the environmental-friendly antioxidant production techniques from microorganisms that must be revised, compared to plants or synthetic antioxidants. Phenolics and terpenoids are the dominant antioxidants produced in plants, while the microbial antioxidants vary, including carotenoids, polyketides and polysaccharides. This review clearly highlights the competency of microbial bioactive metabolites as the alternative sources of bioactive antioxidants for future of food industries. Elucidating structural and physicochemical characteristics of microbial antioxidants enables the discovery of emerging antioxidants and their mechanisms of action, leading to the disclosure of various strategies in the industries.
Keywords: Bacterial antioxidants; Chemical diversity; Microbial bioactive compounds; Plant secondary metabolites