Уважаемые коллеги, доброго времени суток! Представляем вам британское научное издание Journal of Near Infrared Spectroscopy. Журнал имеет третий квартиль, издается в SAGE Publications Inc., его SJR за 2020 г. равен 0,386, пятилетний импакт-фактор - 1,863, печатный ISSN - 0967-0335, электронный - 1751-6552, предметная область Спектроскопия. Вот так выглядит обложка:
Редактором является Роджер Медер, контактные данные - r.meder@qut.edu.au
Это рецензируемый журнал, публикующий оригинальные исследовательские работы, технические заметки, обзорные статьи и письма, касающиеся ближней инфракрасной спектроскопии и технологии, ее применения, новых приборов и использования хемометрических методов и методов обработки данных в NIR. К публикации принимаются материалы из всех областей применения, в которых используется ближняя инфракрасная спектроскопия, таких, как:
- Сельское хозяйство;
- Химическая промышленность;
- Пищевая промышленность;
- Науки о жизни;
- Управление технологическими процессами;
- Фармацевтика;
- Текстиль;
- Полимеры;
- Древесина.
Темы для статей могут включать:
- Хемометрия;
- Калибровки;
- Диффузное отражение;
- NIR-изображение;
- Использование в режиме онлайн;
- Волоконная оптика;
- Отбор проб;
- Спектроскопия;
- Приборостроение;
- Дистанционное зондирование.
Адрес журнала - https://journals.sagepub.com/home/jns
Пример статьи, название - Near infrared spectroscopy determination of chemical and sensory properties in tomato. Заголовок (Abstract) - Fast and massive characterization of quality attributes in tomatoes is a necessary step toward its improvement; for sensory attributes this process is time-consuming and very expensive, which causes its absence in routine phenotpying. We aimed to assess the feasibility of near infrared (NIR) spectroscopy as a fast and economical tool to predict both the chemical and sensory properties of tomatoes. We built partial least squares models from spectra recorded from tomato puree and juice in 53 genetically diverse varieties grown in two environments. Samples were divided in calibration (210 samples for chemical traits, 45 samples for sensory traits) and validation sets (60 and 10, respectively) using the Kennard Stone algorithm. Models from puree spectra gave validation r2 values higher than 0.97 for fructose, glucose, soluble solids content, and dry matter (relative standard error of prediction, RSEP% ranged 3.5–5.8), while r2 values for sensory properties were lower (ranging 0.702–0.917 for taste-related traits (RSEP%: 9.1–20.0), and 0.009–0.849 for texture related traits (RSEP%: 3.6–72.1)). For sensory traits such as explosiveness, juiciness, sweetness, acidity, taste intensity, aroma intensity, and mealiness, NIR spectroscopy is potentially useful for scanning large collections of samples to identify likely candidates to select for tomato quality. Keywords: Tomato, fruit quality, sensory analysis, sugars, chemometrics, phenomics, glucose, fructose, soluble solids, dry matter