Найти в Дзене
СкопусБукинг

Нидерландский журнал в Скопус, первый квартиль (неорганическая химия), Ultrasonics Sonochemistry

Уважаемые коллеги, доброго времени суток! Представляем вам нидерландское научное издание Ultrasonics Sonochemistry. Журнал имеет первый квартиль, издается в Elsevier, находится в открытом доступе, его SJR за 2020 г. равен 1,634, печатный ISSN - 1350-4177, электронный - 1873-2828, предметные области - Неорганическая химия, Акустика и ультразвук, Радиология и радиационная медицина, Химия окружающей среды, Органическая химия, Химическая технология. Вот так выглядит обложка:

Редактором является Мутхупандиан Асхоккумар, контактные данные - masho@unimelb.edu.au.

https://about.unimelb.edu.au/priorities-and-partnerships/international/leadership/professor-muhupandian-ashokkumar

Это ведущий международный журнал, посвященным публикации высококачественных научных статей, в основном посвященных химическим реакциям и реакторам, индуцированным ультразвуковыми волнами, а именно сонохимии. В дополнение к сосредоточению внимания на химических реакциях, ультразвуковая сонохимия также оценивает вклад, связанный с кавитационными (акустическими или гидродинамическими) индуцированными событиями и обработкой, такими, как сонолюминесценция и химическая/физическая/биологическая трансформация материалов. Ультразвуковая сонохимия публикует статьи отличного качества в ряде областей, связанных с ультразвуком и сонохимией. С момента своего создания в 1994 году рейтинг журнала был неизменно высоким и в настоящее время занимает первое место в категории "Акустика". Статьи, опубликованные в области ультразвуковой сонохимии, имеют большое значение для ученых и промышленного сектора.

Адрес издания - https://www.journals.elsevier.com/ultrasonics-sonochemistry

Пример статьи, название - Applications of ultrasound in food technology: Processing, preservation and extraction. Заголовок (Abstract) - Ultrasound is well known to have a significant effect on the rate of various processes in the food industry. Using ultrasound, full reproducible food processes can now be completed in seconds or minutes with high reproducibility, reducing the processing cost, simplifying manipulation and work-up, giving higher purity of the final product, eliminating post-treatment of waste water and consuming only a fraction of the time and energy normally needed for conventional processes. Several processes such as freezing, cutting, drying, tempering, bleaching, sterilization, and extraction have been applied efficiently in the food industry. The advantages of using ultrasound for food processing, includes: more effective mixing and micro-mixing, faster energy and mass transfer, reduced thermal and concentration gradients, reduced temperature, selective extraction, reduced equipment size, faster response to process extraction control, faster start-up, increased production, and elimination of process steps. Food processes performed under the action of ultrasound are believed to be affected in part by cavitation phenomena and mass transfer enhancement. This review presents a complete picture of current knowledge on application of ultrasound in food technology including processing, preservation and extraction. It provides the necessary theoretical background and some details about ultrasound the technology, the technique, and safety precautions. We will also discuss some of the factors which make the combination of food processing and ultrasound one of the most promising research areas in the field of modern food engineering.

Research highlights

► We present a review of applications of ultrasound in food technology. ► The review presents industrial applications of ultrasound in food industry. ► The review is divided in three parts about processing, preservation and extraction.

Keywords: Ultrasound; Food technology; Preservation; Processing; Extraction; Review