Уважаемые коллеги, доброго времени суток! Мы начинаем обзор скопусовских журналов в области Растениеводства. И сегодня хотим представить вам швейцарское научное издание Frontiers in Plant Science. Журнал имеет первый квартиль, издается Frontiers Media S.A., находится в открытом доступе, его SJR за 2019 г. равен 1,691, импакт-фактор - 4,492, электронный ISSN - 1664-462X, предметная область - Растениеводство. Вот так выглядит обложка:
Редактором является Джошуа Хизлевуд, контактные данные - joshua.heazlewood@unimelb.edu.au, plantscience.editorial.office@frontiersin.org, support@frontiersin.org
Это ведущее издание в области Растениеводства, публикующее рецензируемые исследования, которые направлены на продвижение понимания фундаментальных процессов в биологии растений. В постоянно меняющемся мире наука о растениях имеет первостепенное значение для обеспечения будущего благополучия человечества. Растения обеспечивают кислород, продукты питания, корма, волокна и строительные материалы, а также являются разнообразными источниками промышленных и фармацевтических химикатов. Кроме того, они имеют центральное значение для здоровья экосистем, и управление и поддержание устойчивой биосферы требует их глубокого понимания. Базовые знания о процессах биологии растений лежат в основе нашей способности как использовать, так и улучшать растения для устойчивого производства продуктов питания, биотоплива и возобновляемых биоматериалов, а также лучшего понимания их роли в окружающей среде.
Наука о растениях является междисциплинарной, охватывает молекулярную генетику сельскохозяйственных культур, клеточную биологию и физиологию, а также экологию, эволюцию и патогены растений. Здесь используются новейшие достижения в области информатики, оптики, молекулярной биологии, биохимии и геномики для решения проблем на клеточном уровне, в пределах целых растений и в экосистемах, исследуется форма, функции, метаболизм, рост, развитие, разнообразие, размножение, эволюция и их взаимодействие с окружающей средой и другими организмами во всей биосфере.
К публикации принимаются оригинальные статьи из разных областей - от анализа отдельных растений, популяций и целых экосистем, молекулярных, биофизических и вычислительных подходов, молекулярных исследований в масштабе организма.
Пример статьи, название - Structural diversity in galactans from red seaweeds and its influence on rheological properties. Заголовок (Abstract) - Galactans are important components of many plant cell walls. Besides, they are the major polysaccharides in extracellular matrixes from different seaweeds, and other marine organisms, which have an acidic character due to the presence of sulfate groups in their structures. In particular, most of the red seaweeds biosynthesize sulfated galactans with very special linear backbones, constituted by alternating (13)--D-galactopyranose units (A-unit) and (14)--galactopyranose residues (B-unit). In the industrially significant seaweeds as source of hydrocolloids, B-units belong either to the D-series and they produce carrageenans (as in the order Gigartinales), or to the L-series, and they are sources of agarose and/or structurally related polymers (i.e., Gelidiales, Gracilariales). In both cases, the latter units appear as cyclized 3,6-anhydro--galactose in certain amounts, which can be increased by alkaline cyclization of -galactose 6-sulfate units. Besides, it has been clearly shown that some red algae produce different amounts of both galactan structures, known as D/L-hybrids. It is not yet clear if they comprise both diasteromeric types of units in the same molecule, or if they are mixtures of carrageenans and agarans that are very difficult to separate. It has been reported that the biosynthesis of these galactans, showing that the nucleotide transport for D-galactopyranose units is UDP-D-Gal, while for L-galactose, it is GDP-L-Gal, so, there is a different pathway in the biosynthesis of agarans. However, at least in those seaweeds that produce carrageenans as major galactans, but also agarans, both synthetic pathways should coexist.
Another interesting characteristic of these galactans is the important variation in the sulfation patterns, which modulate their physical behavior in aqueous solutions. Although the most common carrageenans are of the κ/- and λ-types (with A-units sulfated at the 4- and 2-positions, respectively) and usually in agarans, when sulfated, is at the 6-position, many other sulfate arrangements have been reported, greatly influencing the functional properties of the corresponding galactans. Other substituents can modify their structures, as methyl ethers, pyruvic acid ketals, acetates, and single stubs of xylose or other monosaccharides. It has been shown that structural heterogeneity at some extent is essential for the proper functional performance of red algal galactans. Keywords: sulfated galactans, Red seaweeds, Carrageenans, Agarose, Agaran, polysaccharide structure, Rheological properties