22 ДЕКАБРЯ, ВТОРНИК. ИКОНЫ БОЖИЕЙ МАТЕРИ, ИМЕНУЕМОЙ «НЕЧАЯННАЯ РАДОСТЬ»
22 декабря Святая Церковь совершает празднование в честь иконы Божией Матери, именуемой «Нечаянная Радость». На ней изображен человек, стоящий на коленях и молящийся перед иконой Божией Матери.
Иконографическим сюжетом для этого образа послужило предание об исцелении некоего грешника от плотской страсти через чудо, я́вленное от иконы Царицы Небесной. Сказание об этом чудесном случае находится в сочинении святителя Димитрия Ростовского «Руно́ Ороше́нное», которое представляет собой сборник чудес, произошедших при образе Божией Матери в Черниговском Свято-Ильинском монастыре в XVII веке. Это ярчайшие примеры милосердия Божия и неотступного заступничества за нас, грешных, Его Пречистой Матери, Владычицы нашей Богородицы.
Избра́нной от все́х родо́в Бо́жией Ма́тери и Цари́це, яви́вшейся иногда́ к челове́ку беззако́нну, во е́же отврати́ти его́ от пути́ нече́стия, благода́рственное пе́ние прино́сим Ти́, Богороди́тельнице. Ты́ же, я́ко иму́щая милосе́рдие неизрече́нное, от вся́ких на́с бе́д и грехо́в свободи́, да зове́м Ти́: Ра́дуйся, неча́янную ра́дость ве́рным да́рующая!
Молитва Пресвятой Богородице пред иконой «Нечаянная Радость»:
О, Пресвята́я Де́во, Всеблага́го Сы́на Ма́ти Всебла́гая, гра́да Москвы́ Покрови́тельнице, всех су́щих во гресе́х, ско́рбех, беда́х и боле́знех Ве́рная Предста́тельнице и Засту́пнице! Приими́ моле́бное пе́ние сие́ от нас, недосто́йных раб Твои́х, Тебе́ возноси́мое, и я́коже дре́вле гре́шника, на всяк день мно́гажды пред честно́ю ико́ною Твое́ю моли́вшагося, не презре́ла еси́, но дарова́ла еси́ ему́ неча́янную ра́дость покая́ния и преклони́ла еси́ Сы́на Твоего́ мно́гим и усе́рдным к Нему́ хода́тайством ко проще́нию сего́ гре́шнаго и заблу́ждшагося, та́ко и ны́не не пре́зри моле́ния нас, недосто́йных рабо́в Твои́х, и умоли́ Сы́на Твоего́ и Бо́га на́шего, да и всем нам, с ве́рою и умиле́нием покланя́ющимся пред цельбоно́сным о́бразом Твои́м, да́рует неча́янную по коего́ждо потре́бе ра́дость: гре́шником, погря́зшим во глубине́ зол и страсте́й,— вседе́йственное вразумле́ние, покая́ние и спасе́ние; су́щим в ско́рбех и печа́лех — утеше́ние; обрета́ющимся в беда́х и озлобле́ниих — соверше́нное сих избы́тие; малоду́шным и ненаде́ждным — наде́жду и терпе́ние; в ра́дости и изоби́лии живу́щим — непреста́нное Благоде́телю Бо́гу благодаре́ние; бе́дствующим — милосе́рдие; су́щим в боле́зни и долгонеду́жии и оста́вленным врача́ми — неча́емое исцеле́ние и укрепле́ние; ижди́вшим от неду́га ум — ума́ возвраще́ние и обновле́ние; отходя́щим в ве́чную и несконча́емую жизнь — па́мять сме́ртную, умиле́ние и сокруше́ние о гресе́х, дух бодр и твердую на милосе́рдие Судии́ наде́жду. О, Госпоже́ Пресвята́я! Умилосе́рдися ко всем, чту́щим всечестно́е и́мя Твое́, и всем яви́ всемо́щный покро́в Твой и заступле́ние; во благоче́стии, чистоте́ и честне́м жи́тельстве пребыва́ющия до после́дняго их сконча́ния во бла́гости соблюди́; злы́я бла́ги сотвори́; заблу́ждшия на путь пра́вый наста́ви; вся́кому де́лу благо́му и Сы́ну Твоему́ уго́дному споспешеству́й; вся́кое де́ло зло́е и богопроти́вное разруши́; в недоуме́нии и тру́дных и опа́сных обстоя́ниих обрета́ющимся незри́мую по́мощь и вразумле́ние с Небесе́ низпосли́; от искуше́ний, собла́знов и поги́бели спаси́; от всех злых челове́к и от враго́в ви́димых и неви́димых защити́ и сохрани́; пла́вающим спла́вай; путеше́ствующим спутеше́ствуй; су́щим в нужде́ и гла́де бу́ди Пита́тельница; неиму́щим кро́ва и приста́нища бу́ди покро́в и прибе́жище; наги́м пода́ждь одея́ние; оби́димым и непра́ведно гони́мым — заступле́ние; клевету́, поноше́ние и хуле́ние терпя́щия незри́мо оправда́й; клеветники́ и хули́тели пред все́ми обличи́; ожесточе́нно вражду́ющим неча́емое пода́ждь примире́ние, и всем нам друг ко дру́гу любо́вь, мир и благоче́стие и здра́вие с долгоде́нствием.
Супру́жества в любви́ и единомы́слии сохрани́; супру́ги, во вражде́ и разделе́нии су́щия, умири́, соедини́ я друг ко дру́гу и положи́ им сою́з любве́ неразруши́мый; ма́терем, де́ти родя́щим, ско́рое пода́ждь разреше́ние; младе́нцы воспита́й; ю́ныя уцелому́дри, отве́рзи им ум к восприя́тию вся́каго поле́знаго уче́ния, стра́ху Бо́жию, воздержа́нию и трудолю́бию наста́ви; от дома́шния бра́ни и вражды́ единокро́вных ми́ром и любо́вию огради́. Безма́терних сиро́т бу́ди Ма́терь, от вся́каго поро́ка и скве́рны отврати́ я и всему́ благо́му и Богоуго́дному научи́, прельще́нныя же и во грех и нечистоту́ па́дшия, скве́рну греха́ отъя́вши, из бе́здны поги́бели изведи́. Вдов бу́ди Уте́шительница и Помо́щница, ста́рости бу́ди жезл, от внеза́пныя сме́рти без покая́ния всех нас изба́ви, и всем нам христиа́нскую кончи́ну живота́ на́шего, безболе́зненну, непосты́дну, ми́рну и до́брый отве́т на стра́шнем Суди́щи Христо́ве да́руй. Преста́вльшияся в ве́ре и покая́нии от жития́ сего́ со А́нгелы и все́ми святы́ми жи́ти сотвори́, сконча́вшимся внеза́пною сме́ртию ми́лостива быти Сы́на Твоего́ умоли́, и о всех усо́пших, и́же не и́мут сро́дников, о упокое́нии их Сы́на Твоего́ умоля́ющих, Сама́ бу́ди непреста́нная и те́плая Моли́твенница и Хода́таица, да вси на Небеси́ и на земли́ ве́дят Тя, я́ко тве́рдую и непосты́дную Предста́тельницу ро́да христиа́нскаго, и, ве́дуще, сла́вят Тя и Тобо́ю Сы́на Твоего́, со Безнача́льным Его́ Отце́м и Единосу́щным Его́ Ду́хом, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
22 ДЕКАБРЯ, ВТОРНИК. ВОСПОМИНАНИЕ ЗАЧАТИЯ ПРАВЕДНОЙ АННОЮ ПРЕСВЯТОЙ БОГОРОДИЦЫ
Этот праздник полагает начало чреде Богородичных праздников, посвящённых земной жизни Царицы Небесной, завершает которую славное Ея Успение.
Празднование воспоминания Зачатия праведной Анною установлено Церковью не позднее VII века, когда преподобный Андрей Критский написал к нему канон и беседу.
В основе праздника — веселие и утешение престарелых супругов-праведников Иоакима и Анны, вымоливших у Бога долгожданное чадо и ставших родителями Преблагословенной Девы Марии, Которой благословились все племена земные и пришло спасение всему миру. День Зачатия отнесён к 22 декабря, за 9 месяцев до дня Рождества Богородицы, когда достойнейшие праведники стали счастливыми родителями, а всё человечество обрело долгожданную надежду на спасение.
Вспоминая Зачатие и Рождество Пресвятой Владычицы нашей Богородицы и Приснодевы Марии от престарелых родителей Иоакима и Анны, долгие годы страдавших бесплодием, мы молим Божию Матерь избавить нас от бесплодия духовного, и соделать наши заматоревшие во грехах и суете житейской сердца плодоносными Богу.
Имя «Анна» по-еврейски переводится как «милость», «благодать». В этот день также празднуется ещё одна святая женщина с этим именем, жившая задолго до праведной Анны, матери Пресвятой Богородицы. Это пророчица Анна, мать пророка Самуила.
Также, как и праведная Анна, она долгие годы была бездетна, но безропотно с непреложным упованием на Бога возносила к Нему пламенно-сердечные молитвы о даровании сына. При этом пророчица Анна дала обет принести его на служение Богу. Молитва смиренной праведницы была услышана и исполнена, а благодарственная песнь пророчицы Анны за разрешение своего неплодства воспоминается теперь на каждом вечернем богослужении, во время утрени — на третьей песне канона.
Имя её первенца — Самуила (по-древнегречески Шемуэ́ль) означает «выпрошенный» или «Бог услышал».
Сайт Свято-Успенской Святогорской Лавры
Подать записку о здравии и о упокоении
© Свято-Успенская Святогорская Лавра, 2021 г.